Venstrepopulisme i krisens tid 3

 Ada Colau - Barcelona-aktivist og ordførerkandidat.

Ada Colau - Barcelona-aktivist og ordførerkandidat.

Aktivistene tar makt. Jeg elsker dette bildet av Ada Colau. Her hvor hun blir geleidet ut av katalansk opprørspoliti etter en bankokkupasjon - i protest mot husutkastelsene i Spania.

Hun er kvinnen som med stor sannsynlighet nå blir ordfører i byen Barcelona.

 

Jeg intervjuet Colau i 2011, da hun var talskvinne for PAH - en grasrotsorganisasjon for en verdig boligpolitikk. Siden har hun blitt en ledende figur i oppbyggingen av et deltakerdemokrati i landet, med partiet Podemos i (den nasjonale) spissen. Søndagens lokalvalg ga flertall til den Podemos-støttede og politisk samlende valgplattformen Barcelona en Comú, der Colau er frontfigur. Målet er å sørge for mer folkelig innflytelse og sosial rettferdighet, nulltoleranse for korrupsjon, og at den elleville turistbyen Barcelona blir levelig for flere enn britiske utdrikningslag.

En togtur unna finner vi dommer og korrupsjonsjeger Manuela Carmena.

 Manuela Carmena - dommer, korrupsjonsjeger og kanskje Madrids neste ordfører.

Manuela Carmena - dommer, korrupsjonsjeger og kanskje Madrids neste ordfører.

Hun er frontfiguren for den lokale demokratibevegelsen og valgverktøyet Ahora Madrid.

Akkurat som i Barcelona valgte Podemos å heller stille seg bak denne lokale plattformen framfor å gå til valg med egen merkevare i Madrid by. Viktigste saker: stanse husutkastelser, stanse privatiseringer og sørge for strøm og vann for de som sliter med å få endene til å møtes. Ved søndagens lokalvalg ble Ahora Madrid neststørst med 20 mandater - ett mindre enn det som det regjerende høyrepartiet Partido Popular fikk. Om Ahora Madrid finner ut av det med PSOE - den spanske ekvivalenten til det norske Arbeiderpartiet - som fikk ni mandater, blir sannsynligvis Manuela Carmena den neste ordføreren i den spanske hovedstaden.