Venstrepopulisme i krisens tid 2

Et spill om tronen. Vil man forstå Podemos-leder Pablo Iglesias' tankesett, kan man lese Lenin – om hvor viktig det er å bekjempe «kommunismens barnesykdommer»: sekterisme og dogmatisme.

 «Å vinne eller dø. Politiske lærdommer fra Game of Thrones». Pablo Iglesias (red.).

«Å vinne eller dø. Politiske lærdommer fra Game of Thrones». Pablo Iglesias (red.).

Man kan lese Ernesto Laclau – om hvordan en effektiv demokratibevegelse bør binde sammen ulike krav ved å fokusere på deres motsetning til en felles fiende. Man kan lese Chantal Mouffe: om at venstrepoulisme er det som kan demme opp for høyrepopulisme.

Eller man kan se på Game of Thrones – den voldelige og sexfikserte fantasy-serien som med sine fem sesonger har fenget seere over hele verden.

Personlig føler han seg som Tyrion Lannister, har Iglesias sagt.

Han er seriens kortvokste underdog som kompenserer for sin manglende fysiske styrke med verbal briljans, strategisk intelligens, humor og livslyst. Han vet hva det vil si å elske. Han vet å skille mellom skyldige og uskyldige, og mer sofistikert enn spillets tyranner balanserer han mellom frykt, respekt og kjærlighet.

Men – ifølge Iglesias: Skal man overføre spansk samtidspolitikk til tronespillets univers, minner Podemos’ prosjekt mest om det til Khaleesi - dragenes mor:

I en viktig tale sier hun: «Dere skylder meg ikke friheten deres, jeg kan ikke gi den til dere. Deres frihet er ikke min å gi. Den tilhører bare dere, og om dere ønsker den, må dere ta den selv.»

Les hele artikkelen «Å vinne eller dø i spansk politikk» i Manifest Tidsskrift.

Boken Den spanske sensasjonen Podemos - og hvordan gjøre venstrepopulisme i krisens tid ble lansert 13. mai og er ute i bokhandlene nå.