Et knefall for spontaniteten

ABBA. «Jeg elsker dønn alvorlige sanger kamuflert i blinkende diskokuler,» sa jeg og han bare smilte avventende.

«Det skjærer gjennom meg når jeg tenker på at Björn skrev The Winner Takes it All mens han og Agnetha var separert, og at det var Agnetha som sto på scenen og sang den to meter fra Björn med keyboard-gitaren sin, mens skilsmissepapirene var på vei i posten. Eller The Day Before You Came. Den de skrev åtte år etter grand-prix-seieren. Da bandet var blitt modent og alle var skilt, suspense-følelsen i sangen, det overhengende spørsmålet, er den trist eller glad?

Uvissheten om det som skulle komme, skadelig eller oppbyggelig, framskritt eller tilbakeskritt? Jeg elsker den åpne slutten før det twinpeaksaktige synthriffet tar over, når Anni-Frid har lagt fra seg Marilyn French-boka, slukket lyset og hører rattling on the roof the sound of rain. The day before you came

Essayet Et knefall for spontaniteten er en Lenin- og ABBA-inspirert fortelling om finanskrise, forelskelse og fortvilelse. Den ble publisert i det norske Granta (Gyldendal) i 2014.

Nå kan den lastes ned som pdf her: Et knefall for spontaniteten.