Skisser av Spania 4

En digital, normcore og borgerdreven politikk. Møt PODEMOS – partiet som ga ansikt til den anonyme spanske revolusjonen.

 Gateprotrett av Podemos-leder Pablo Iglesias. Foto: Flickr.

Gateprotrett av Podemos-leder Pablo Iglesias. Foto: Flickr.

Den europeiske venstresiden er tilbake i spillet. Syrizas voldsomme vekst i Hellas er et klart eksempel på at det ikke bare er ytre høyre som har medvind.

Et annet er den spanske partisensasjonen PODEMOS.

Direkte oversatt: «Vi kan». Et navn inspirert av Obama-slagordet Yes we can, som i sin tid var inspirert av det latinamerikanske Sí, se puede, ja, det er mulig. Bare 100 dager gammelt fikk PODEMOS åtte prosent av stemmene ved valget til EU-parlamentet i fjor vår. Siden har partiet vokst lynraskt. På nyåret hadde det en støtte på 27,5 prosent, følge ferske meningsmålinger. Det vil si: Hadde det vært valg i dag, ville de vært landets største, og ikke uten sannsynlighet ville dets leder Pablo Iglesias, og det unge laget rundt ham, kunne tatt over styringen av det kriserammede landet.

Få ville ha trod det for et år siden ... Les hele artikkel i Manifest Tidsskrift.