Skisser av Spania 3

Munnkurv. Denne helgen demonstrerte tusener av spanjoler mot den såkalte Loven for innbyggernes trygghet, også kjent som Ley Mordaza – Munnkurvloven.

 I Barcelona demonstrerte folk mot den beryktede «Munnbindsloven» den 20. desember 2014. Aksjonen #SinMordaza var organisert av kunstner- og aktivistkollektivet Enmedio. Foto:  Enmedio Colectivo

I Barcelona demonstrerte folk mot den beryktede «Munnbindsloven» den 20. desember 2014. Aksjonen #SinMordaza var organisert av kunstner- og aktivistkollektivet Enmedio. Foto: Enmedio Colectivo

Den er et Partido Popular-stønt som vil begrense retten til å protestere. Det opprinnelige lovforslaget var ekstremt kontroversielt, ble presentert i en nytale som ville gjort George Orwell stolt, og ble i internasjonal presse omtalt som uforenlig med «ett öppet samhälle», en «trussel mot demokratiet» og et skritt mot «diktatur». Loven som nå blir vedtatt, er en moderert utgave.

 Opposisjonspartiet Izquierda Unida protesterte mot loven i kongressen i desember 2014.

Opposisjonspartiet Izquierda Unida protesterte mot loven i kongressen i desember 2014.

Likevel vil det bli dyrt å vise indignasjon i det nedskjærings- og kriserammede landet. Nå risikerer man opptil 30 000 euro i bot (280 000,- med sunken kronekurs) blant annet for:

  • fotografering eller filming av politi (les: politivold)
  • fredelig sivil ulydighet
  • bankokkupasjon som demonstrasjon
  • å ikke «formalisere» en protest
  • forsøk på å stanse husutkastelser

Det hører med til historien at rundt fem millioner er stadig arbeidsløse, hver sjette spanjol lever i en husholdning der ingen har jobb, over en tredjedel av dem i arbeid tjener under minstelønn, barnefattigdommen er høyest i Europa etter Romania – og ikke minst: Gapet mellom fattig og rik har økt lynraskt i kjølvannet av krise og kuttpolitikk.

Nedskjæringer har primært rammet skole og helsevesen. Offentlige utgifter til opprørspoliti økte derimot med 1780 prosent i 2013.